fredag 30. november 2007

BiT- bjelke i trafikken - livsfarlig!

Matteus 7:1-5: Døm ikke, for at dere ikke skal bli dømt! 2 Etter dommen dere dømmer med, skal dere selv få dom, og i samme mål som dere selv måler opp med, skal det også måles opp til dere.3 Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye legger du ikke merke til? 4 Eller hvordan kan du si til din bror: 'La meg ta flisen ut av øyet ditt', når det er en bjelke i ditt eget øye? 5 Din hykler! Ta først bjelken ut av ditt eget øye! Da vil du se klart nok til å ta flisen ut av din brors øye.

Flisa og bjelken handler om korleis andre sine feilgrep tar seg ut i våra auge. I mange tilfeller er det naturlig å unnskylde og bagatellisere egen synd, så forstørra vi andre sine feiltrinn. VI måla alle opp mot noken,irriterande egenskapar, gode eigenskapar. Eg sjølv er jo nesten perfekt, mens andre har masse feil. Slik tenkar mange. Korleis tenkar du? Har du prata stygt om nokon for så å sei, men der er ikkje for å baksnakke? Kva er det for då?
Vi dømma, og bedømma andre. Gud vil at vi skal bedømme det vi høyre, og det vi ser, sjå v 15, men ikkje være dømmande, det er Gud sin jobb. Vi skal innrette oss etter Guds ord i tru, la verden være verden.
Jesus meinar ikkje at vi må være reine i oss sjølv før vi kan veilede/minne han på ein feil/flis, for kven kan vel då veilede? Men ei forutsetning er at ein sjølv kjenne og erkjenna sine egne feil/bjelke. Det ville vel ha vore litt rart om ei ”fungerande” banktjuv hadde sagt til ein annan: skam deg for at du tok eit eple av naboen sitt epletre…got the point?
Korleis ser du på deg sjølv? Det er mange syn på kven du er - det du sjølv og andre veit om deg - den delen bare du kjenne til, - det folk rundt deg veit om deg, men som du ikkje er klar over at dei veit, det du sjølv ikkje er klar over - blindsone.
Blindsone
Eg googla ordet, og fant følgande:
«Dødens posisjon» heite det når ein personbil forsvinn heilt i lastebilens blindsone. Lastebilar som treff personbilar, treff som regel i fremdøra eller bakdøra. Da mister personbilen styringa fullstendig, og blir som en kastebil. Ulukkene skyldast ikkje nokre andre enn lastebilsjåførene sjølv.
- ”Dei har ikkje vist nok forsiktigheit. Mange ganger skulle eg ønske at personbilsjåførene var meir forsiktige. Dei veit ikkje hvor stor blindsone vi har.
- Blindsone unnskylder selvsagt ikke uforsvarlig kjøring”.
Uansett kordan vi kjøyre ein bil, vil det alltid være ei blindsone der som hindra oss i å sjå klart. Ditta her gjeld også liva våra, akkurat som bjelken som hindrar oss i å sjå klart.
Mange gonga har eg hørt at nokon har sagt ”jammen, jammen eg såg deg ikkje, eg såg fleire gongar, men eg kunne ikkje sjå deg. Ditta her er ei blindsone, du såg etter, men du kunne ikkje sjå, før det var for seint.
Dødenssone – nokre gongar kan vi bli så vant med det gale vi gjer at vi ikkje reknar det som gale legner, ditta kan bli vår dødsdom, ein gong skal Jesus dømme oss, og Han veit alt om oss. Blindsona- kva sider av oss sjølve har vi skjult for oss sjølve? Gransk deg sjølv!
Slik uforsvarlig kjøring/leving er svært skadelig, for det skadar liva våra og våra forhold til andre og til Gud. Synd er ikkje av Gud, det vil berre føre oss vekk frå Han.
Blindsone unnskylder sjølvsagt ikkje uforsvarlig kjøring – altså vi må prøve å unngå uforsvarlig leving, altså prøve å styre unna synd, for det drar oss vekk i frå Gud og av og til ut på bærtur. Derfor er tilgjeving for syndene så viktig! Lære deg å bekjenn, ta ut bjelken din!

Jesus gjekk blant folket, men dei kjente han ikkje, farisearane, dei skriftlærte, dei som studerte skrifta og las om Messias kunne ikkje sjå kven han var–Blindsone. Joh1:11:Han kom til sine egne, og hans egne tok ikkje i mot Ham. Tenk på dinna her blindsona som farisearane hadde for Jesus, tenk på kor mange menneske dei påvirka, til å følge deira syn, utan at dei såg klart sjølve. Dei fekk folket med seg og ropte korsfest!!

Det same gjeld mange prestar og kyrkjesamfunn. Det blir ikkje berre farleg for dei prestane og ledarane som har syn som strida i mot bibelen, Guds Ord, men også for alle andre som føl dei, menigheita.
Altså, ledaren er han som ledar veg, og folket sit på i same bilen. Dei er like utsatt for å kræsje sjølv om dei ”berre” sit på. Nokre ledara har faktisk talt fått så dårlig syn at dei ikkje kan kjøyre meir, utan kanskje å vite sjølv kor dårlig syn dei eigentlig har. Dess fleire folk som er med, dess fleire sete og dess større bil trengst det – og det resultera i ei større blindsone, som er farlig- folk ser ikkje kva dei går til. Det er så viktig at folk får vite sanninga – irettesetting.

Johannes 8 står det om ei dame som vart grepen i hor, etter lova skulle ho bli steina. Då førte dei ho fram for Jesus og sa kva ho var skyldig i, då svarte Jesus at den utav dei som var uten synd skulle få kaste den første steinen. Då gjekk dei alle vekk, ingen kasta stein. På dinne måten her gjorde Jesus dei klar over si eiga synd, den synda dei ikkje tenkte på.
Er du snart til å dømme andre? Kva er det du treng å få kasta lys på i livet ditt? Heile livet ditt, og alle dine gjerningar!
Ikkje vent med å sjå sikre tegn på at du helde på å kollidere – eller for å sei det slik – ikkje vent på at flisa skal vokse til ein bjelke, men gransk deg sjølv, og la andre og DHA gå i forbønn for deg, slik at du kan bli klar over dine blindsone og gjer noko med dei! Vi treng folk som talar sannheit inn i liva våra, ikkje folk som talar det vi vil høyre. Bruk bibelen, den er sannhet. Vi skal ikkje dømme andre, det er Gud sin jobb. Vi lever i verden, men er ikkje av verden, vi er av Gud! Amen!

2 kommentarer:

Oddvar sa...

Meget bra andakt! Du så har skreve? Keep on doing it isåfall! :)

Mar!ta sa...

Takk for oppmuntrande tilbake melding! Kan no ikkje sei at eg gjorde det heilt aleine, if u see:)
Åja:) eg vil keep on doing it:)